2013-2014 Bahar Dönemi
Adel Gürel
Ceylin Yıldırım
Harun Bayam
MİMARİ GÖRÜNÜMLER/archı-scapes TASARIM STÜDYOSU
Mimarlık ve Kent İlişkilerini “Karşıtlıklar” Üzerinden
Yeniden Düşünmek
Kredi Dağılımı: 8 Kredi, Zorunlu
Zaman ve Gün: Salı 13:30 – 17:20 ve Cuma 13:30 – 17:20
Stüdyo Yürütücüleri:
Prof. Dr. Nur ÇAĞLAR- Ofis: Z-27, 2924561, ncaglar@etu.edu.tr (Ofis saati:Çarşamba,10.00-11.30)
Yrd.Doç. Dr. Murat SÖNMEZ msonmez@etu.edu.tr (Ofis saati:Hafta içi,10.00-11.30)
-Mimari görünümler mimarlığın kentle ilişkisini sorgulamakta ve gündelik yaşantısını kurgulamakta başlıca araçtır.
-Mimari Görünümler yerin coğrafi ve fiziksel niteliklerini, sosyal yaşamın mekânsallığını, sosyal ilişkilerin sahnesini, kentin ekonomisinin, kültürünün ve tarihinin arka planını oluşturur.
-Mimari Görünümler Stüdyosunda tasarımların tek yapı ölçeğinde değil, kentin mimari görünümlerini oluşturan tüm bileşenleriyle birlikte ele alınması benimsenir.
-Mimari Görünümler Stüdyosu kentin tümünün nitelikli gelişimine katkı sağlayacak oluşturacak tasarımlar üretmek ve tasarımsal niteliği yüksek bu yerleri çeşitli araçlarla bir araya getirecek görünümleri tasarlamayı amaçlar.
-Mimari Görünümler Stüdyosu kentsel gelişmelere direnerek niteliksizleşen fiziksel, sosyal, mekânsal çöküntüye uğrayan ve kentin gündelik yaşantısından kopan dolayısıyla kimliksizleşen yapılar yığınının geri kazanılması sürecine odaklanır.
Mimari görünümler stüdyosu bu dönem mimari ve kentsel “karşıtlıkları” tartışacaktır.
“Artık bana burada ne iyilik edebilirler, ne de kötülük. Bu dünyada umacağım ya da korkacağım şey kalmadı; uçurumun dibinde rahatım; mutsuz bir ölümlü ve Tanrı’nın kendisi gibi duygusuz. Bundan böyle benim dışımda olan her şey bana yabancıdır. Yeryüzünde ne yakınım kaldı, ne benzerim, ne de kardeşim. Yerin üzerinde başka bir gezegenden düşmüş gibiyim…. (Jean-Jacques Rousseau; “Yalnız Gezerin Düşlemleri”, Ç: Reşat Nuri Darago, MEB Yayınevi 1999, s.16.)
-
“Karşıtlık” bir tersine davranma eğilimidir. Bir sorgulama biçimidir.
-
“Karşıtlık” mimarlığın ve kentin hiçbir anlamına kendini yakın hissetmemektir.
-
“Karşıtlık” mimarlık-kent ilişkilerine ve bunların içeriklerini oluşturan süregelen/alışıldık niteliklerine yabancılaşmadır.
-
“Karşıtlık” yeniden üretmenin/yeniyi üretmenin duygusudur.
-
“Karşıtlık” düşüncenin, bilinenin sınırlarının genişletmenin yoludur.
-
“Karşıtlık” geçmiş-şimdi, yerel-küresel, tek-tekrar eden arasında bilinçli bir ayrım oluşturmaktır.
Mimari Görünümler Stüdyosu tasarım alıştırma ve deneylerinde her çeşit düşünme, tasarlama ve anlatım ortam ve araçlarını kullanır. Bunlar konvansiyonel araçlarla yapılan alıştırmalar, dijital araçlarla yapılan alıştırmalar, fiziksel modellemelerle yapılan alıştırmalar, film ve benzeri sanatsal yöntemlerle yapılan alıştırmalardır. Yürütücüler bu yöntemi melez tasarım olarak tanımlar.