top of page
1952.jpg
1985.png
2014.jpg

1930s

 

1940s

 

1950s

 

1960s

 

1970s

 

1980s

1952             1985           2014

ALTINPARK

 

‘Ankara’da bir golf kulübü teşkili için bugün vilayete müracaat edildi. Kulüb başvekilimiz Şükrü Saracoğlu’nun hami reisliğindedir. İdare heyeti hariciye vekili Numan Menemencioğlu’nun reisliğinde, Falih Rıfkı Atay, Necmettin Sadak Muvaffak Menemencioğlu, Süreyya Genca, Zeki Sporel ve Akif Esendal’dan teşekkül etmiştir. Ankara’da bir golf sahası tesisi için vaktiyle bir İngiliz mütehassısa yaptırılmış olan tetkikler sonunda hazırlanmış planın tatbikatına geçilecek ve eski radyo istasyonunun arkasında bir golf sahası vücude getirilecek ve kulub binası yapılacaktır.’ (Golf Sahası?, 1943).

 

1946 yılında zamanın başbakanın desteği ile 18 delikli bir golf sahası hizmete açılmıştır. 1947 yılında Belediye başkanı Vedat Dolakay girişimleri ile sahanın boşaltılması istenmiştir. Gerekçe olarak da Ankara’nın günden güne artan nüfusu ve  artan sorunlara karşın yok denecek kadar az dinlenme alanlarına sahip olmasıdır. Bu alanda ikinci bir gençlik parkı oluşturularak topluma hizmet etmesinin daha sevindirici olacağı bildirilmiştir. 1978 yılına kadar faaliyetini sürdüren golf kulübünün kapanmasıyla büyük bir eser ortadan kaldırılmıştır.

Golf kulübü alanının kentsel ölçekte bir yeşil alan olarak bütün Ankara’ya hizmet vermesi için yapılan çalışmalar yetersiz kalmış ve sonuç alınamamıştır. (Çağlar, 1986)

 

1980’li yıllarda yerel yönetimler ve kamu kuruluşlarınca önceki yıllara göre daha fazla çevre düzenleme yarışmaları yapılmıştır. Ankara Kenti Altınpark Düzenleme Yarışması da bu yarışmalardan biridir.

 

Ankara Kenti Altınpark Düzenleme Yarışması, kentin kuzey parçasındaki yetersiz olan yeşil alan miktarını arttırması, dengeli dağılımını sağlaması ve nitelik kazandırması açısından önemlidir. Yarışmanın niteliğinin temelde yeşil alan ağırlıklı tasarımlar olarak belirlenmesine karşın, değişik kullanımlara göre bütünlük içerisinde alanın karakteri tam olarak saptanamamıştır.  Gereksinme program, mimari kullanımlar açısından oldukça yoğundur. (Çulcuoğlu, 1991)

 

‘Eskiden içerisinde şırıl şırıl akan bir dere vardı. Onu yok ettiler.. Ve son derece kötü bir park oldu, benim canım gitmek istemiyor.. Çünkü her yerde lokantacı vb. kullanımlar var. Park durumu yok..’ (Ecevit, 2014).

 

Kent parkından beklenen; ona özgü bir anlatımla Ankara için çok değerli bir alanda kullanıma yer vermek suretiyle yapılan planlama yanlışlığı ortadadır. Ancak olumlu yönü, her mimari kullanımın açık alanlarla bütünleştirilmeye çalışılmasıdır. (Çulcuoğlu, 1991)

 

‘İki tür park vardır: birisi doğal park dediğimiz İngiliz bahçeleri; orada doğanın havası verilmeye çalışılıyor, doğallık gerekiyor bir de, Fransız bahçesi dediğimiz daha çok geometrik, mimari bahçeler… Şu anda dünyada doğal olan İngiliz bahçeleri moda…. Bizde maalesef öyle alanlar yok. Bir Altınpark vardır. Ama Altınpark’ın şimdiki durumu maalesef bir İngiliz bahçesi değil ne olduğu da belli değil.. Maalesef her köşeye bir kulübe konulmuş. Doğal bir park olmaktan çıkmış. ‘ (Ecevit, 2014).

 

----------------------------------------------------------------------------------

 

Çağlar, N. (1986). 1923-1943 Yılları Arasında Ankara’da Var Olan Bazı Açık ve Yeşil Alanların Bugünkü Durumlarının İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Ankara: Ankara Üniversitesi.

Çulcuoğlu, G. (1991). Son Yıllarda Yapılan Bazı Çevre Düzenleme Proje Yarışmalarının Ankara Açık ve Yeşil Alan Sistemi Yönünden İrdelenmesi. Peyzaj Mimarlığı Dergisi, 29-31.

Ecevit, Ö. (2014, Kasım 15). Ankara Peyzajı. (A. Ekiztepe, B. Yılmaz, Ç. Koç, & İ. Asak, Röportajı Yapanlar)

Golf Sahası? (1943, Nisan 8). Cumhuriyet Gazetesi.

RÖPORTAJLAR

 

 

bottom of page