1930s
1940s
1950s
1960s
1970s
1980s
1945 1957 1970
MECLİS BAHÇESİ
Cumhuriyet artık kendi amaçlarını hedefleyen yapıtlarını hızla ortaya koymaktadır. Millet Bahçesi’nin kalkmasının bir nedeni de hemen hemen karşısına yapılan halka açık, yeni meclis bahçesidir. Kaskatlı havuzların, heykellerin yer aldığı, havuzlarında kırmızı balıkların yüzdüğü bu bahçe Gençlik Parkı yokken Ankaralıların çok rağbet ettiği bir mekân olmuştur (Memlük, 2009).
‘Kuşku yok Yenişehir veletlerinin kimi günlerde bizim kadar keyiflenmeleri olanaksızdı. Neden o kadar basitti ki: Büyük Millet Meclisi’nin yanındaki, inanılmaz güzellikle havuzunda kırmızı balıkların gezdiği bir park vardı. Hangi günün gereğiydi şimdi anımsamıyorum; parka girenlere kapıda küçük paketlerle şekerler dağıtıldı. İçeri giriyor, şeker paketini alıyor, koşa koşa parkı geçiyor, yüksek olmayan duvarından atlayarak soluk soluğa tekrar giriş kapısına geliyor ve.. bir küçük paket şekeri daha alıyorduk.
Yenişehir veletlerinin bizim kadar keyiflenmesi elbette olanaksız, diyorum, çünkü onlar demir köprüyü geçip Meclis Bahçesine gelmezlerdi’ (Arcayürek, 2005).
Bununla birlikte şehir yeşillenmeye başlamış… Büyük Millet Meclisi önünde fıskiyeli büyük bir bahçe yapılmış… Şehrin başka yerlerinde de bahçeler görülüyor… (Şimşir, 1988, s. 372)
Kentlinin kullandığı en önemli parklardan biri olmasına rağmen günümüzde bazılarımızın yerini bile bilmediği bu park, hangi tarihte olduğunu bilmediğimiz bir zamanda önemli bir bölümü dolmuş durağı yapılmıştır. Demir parmaklıklar arkasında kalan bu parkın farkında olmak Cumhuriyet’in ilk yıllarında yeşile verilen önemi bir kere daha hatırlatmaktadır.
----------------------------------------------------------------------------------
Arcayürek, C. (2005). Bir Zamanlar Ankara. Ankara: Bilgi Yayınevi.
Memlük, Y. (2009). Bulvarın Yeşil Parçaları. Ç. Keskinok içinde, Cumhuriyet Devrimi'nin Yolu Atatürk Bulvarı. Ankara: Koleksiyonlar Derneği Yayını.
Şehirle İstasyon Arasındaki Park. (1926, Mart 29). Hakimiyet-i Milliye.
RÖPORTAJLAR